söndag 15 augusti 2010

Bygglov ska vara rättvisa och snabba


Debattartikel införd i Nacka Värmdöposten den 3 augusti

Debatt: C vill ha snabbare och rättvisare bygglov i Värmdö

DEBATT 13:00 | 03 augusti Hur bygglov beviljas undrar säkert en och annan Värmdöbo. Besluten fattas nämligen vid hemliga möten dit allmänheten inte har tillträde. VärmdöCentern vill ändra på detta och starta en försöksverksamhet med öppna bygglovssammanträden.
Kommunen ska inte heller behandlas gynnsammare än dess medborgare då kommunen ansöker om bygglov. Så är det tyvärr idag. Det tycker vi är oacceptabelt då den kommunala likabehandlingsprincipen givetvis ska gälla även vid givandet av bygglov.

Ett aktuellt exempel där kommunen inte följt denna princip är Grantomta Sporthall där Värmdö kommun gett sig själv marklov, trots att underlagen aldrig skulle ha accepterats om de getts in av en enskild.

Här röstade VärmdöCentern som enda parti emot denna ansökan. Vi tycker också att det är helt oacceptabelt att kommunen inte alltid själv söker bygglov och faktiskt svartbygger, detta då vi menar att en kommun ska föregå med gott exempel och inte söka bygglov i efterhand.

VärmdöCentern avser därför att med kraft verka för att kommunen inte ska ha en gräddfil som bygglovssökande.

För att uppnå detta syfte är det viktigt att byggnadsnämnden blir bättre på att motivera sina beslut. Dessutom vill VärmdöCentern korta bygglovsköerna samt utveckla och förbättra bygglovsservicen.

För att minska krånglet och byråkratin ska det bli möjligt att söka bygglov på nätet.
VärmdöCentern vill även premiera klimatsmart byggande genom en kraftigt reducerad bygglovsavgift.

Henrik Paulsen
Stefan Mårtensson 

ledamot respektive ersättare i byggnadsnämnden i Värmdö kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar